Ringorm
Ringorm är en hudsjukdom som beror på en svampinfektion. Den smittar via direktkontakt med infekterat hudområde.
Sjukdomen är ganska vanlig hos brottare för att vi har mycket hudkontakt med varandra under utövandet.
Det är inte farligt att ha ringorm. Däremot är det viktigt att starta behandling snarast. Och det är inte fel att söka vård för sina hudutslag för att försäkra sig om att man inte har någon annan hudsjukdom med liknande symtom. Eller om man har fått ringorm i hårbotten.
Symtom på ringorm
Symtomen visar sig i huden eller hårbotten. Ett typiskt ringormutslag är ljusrött, och blir efter ett tag till en rödaktig ring när utslaget börjar läka från mitten. Huden i ringen blir ojämn och börjar fjälla. Storleken på utslagen varierar från några millimeter till några centimeter i diameter
Behandling
Ringorm behandlas mycket enkelt med receptfri svampdödande salva, tex Lamisil. Använd krämen på smittat område 2-3 ggr/dag. Utslagen brukar försvinna inom 1-2 veckor. Man bör fortsätta med behandlingen i ytterligare 1 vecka efter att utslagen försvunnit för att vara säker på att bli av med infektionen. Om man har ringorm i hårbotten bör man söka vård. Läkare kan skriva ut tabletter.
Ringorm och hårbottensvamp - 1177
Klubbens policy
Meddela tränaren och stanna hemma 1 vecka medan behandling pågår. När ringormen torkat ut visar man upp det för tränaren som beslutar om träningen kan återupptas. Sitter den på armen är det bra att träna med långärmat en vecka efter att man är tillbaka. Eller att man tejpar området.
Vi gör detta för att snabbt få stopp på spridningen. Det är inte kul för brottaren att missa en viktig tävling eller att inte kunna träna.
- Föräldrar kan kontrollera sina barn någon gång i veckan. Kika även i hårbotten där de är svårare att upptäcka.
- Mattan ska tvättas med svampdödande medel efter varje träningspass för att minska risken för spridning.
- Alla brottare ska duscha direkt efter träningen med tvål och schampo. Det minskar risken för att sprida smittan.